2021. ápr 12.

Túrós pogácsa

írta: olahildi
Túrós pogácsa

Mivel apósom és sógorom annyira nem rajonganak a 100%-ban teljes kiőrlésű dolgokért, de nem zohorálnak, ha tk liszt is van a sütiben, így jött a gondolat, hogy keverem a liszteket a szokásos túrós pogácsám esetében.

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 375 g teljes kiőrlésű lisz (ha nem teszel mellé fehér lisztet, 550 g)
  • 125 g fehér liszt
  • 275 g vaj
  • 30 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás (M-es méret)
  • kb. 15 g só
  • sajt a tetejére

 

Elkészítés:

  • a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt
  • ha rögös túrónk van, villával, vagy krumplinyomóval összetörjük
  • egy tálban összekeverjük az áttört túrót, az átszitált liszteket, és a sót
  • a liszhez hozzátesszük a felfutott élesztős tejet, a tojást
  • ha kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat
  • addig dagasztjuk, amíg fényes felületű tésztát kapunk, ami sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad (természetesen dagasztógép is használható)
  • meleg helyen 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük
  • liszttel megszórt vagy szilikonos nyújtó deszkán 2-2,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát
  • a tetejét becsíkozzuk/bekockázzuk, majd kiszaggatjuk a pogácsákat
  • tojással lekenjük a pogik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal
  • 200 fokos (légkeverés esetén 180 fokos) sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük őket

 

https://www.instagram.com/p/CNj8qVvBLdy/

Szólj hozzá

pogácsa teljeskiorlesu túróspogi