Túrós pogácsa
Mivel apósom és sógorom annyira nem rajonganak a 100%-ban teljes kiőrlésű dolgokért, de nem zohorálnak, ha tk liszt is van a sütiben, így jött a gondolat, hogy keverem a liszteket a szokásos túrós pogácsám esetében.
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 375 g teljes kiőrlésű lisz (ha nem teszel mellé fehér lisztet, 550 g)
- 125 g fehér liszt
- 275 g vaj
- 30 g élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 tojás (M-es méret)
- kb. 15 g só
- sajt a tetejére
Elkészítés:
- a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt
- ha rögös túrónk van, villával, vagy krumplinyomóval összetörjük
- egy tálban összekeverjük az áttört túrót, az átszitált liszteket, és a sót
- a liszhez hozzátesszük a felfutott élesztős tejet, a tojást
- ha kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat
- addig dagasztjuk, amíg fényes felületű tésztát kapunk, ami sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad (természetesen dagasztógép is használható)
- meleg helyen 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük
- liszttel megszórt vagy szilikonos nyújtó deszkán 2-2,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát
- a tetejét becsíkozzuk/bekockázzuk, majd kiszaggatjuk a pogácsákat
- tojással lekenjük a pogik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal
- 200 fokos (légkeverés esetén 180 fokos) sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük őket
https://www.instagram.com/p/CNj8qVvBLdy/