Cheddar sajtos keksz
Hozzávalók:
- 300 g cheddar sajt
- 450 g liszt (én teljes kiőrlésű tönkölyliszttel szoktam)
- 250 - 300 g vaj - hidegen, kockára vágva
- csapott kanál őrölt bors, esetleg egy kis cayenne bors, ha szereted a pikáns dolgokat
- 1 tk só
- 2 tojás + 1 tojássárgája (kis tojásoknál van hogy nem veszem ki az utolsó fehérjét)
Elkészítés:
- a sajtot lereszelem
- hozzákeverem a lisztet, sót és borsot
- amikor már egynemű a keverék belegyúrom a vajat
- amikor morzsás állagú, mehetnek bele a tojások
- csak addig gyűrjuk, amíg összeáll, ne melegedjen fel lehetőleg teljesen, mert akkor picit törékenyebb a süti
- formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű rudakat, amiket folpack-ba tekerve minimum egy éjszakára tegyünk a hűtőbe (de ha egy napig áll, az sem árt neki)
- a rudakat vágjuk fel kb 0,3 - 0,4 cm-es karikákra
- 190 - 200 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (kb. 15 - 20 perc alatt)
Dobozban tárolva elvileg sokáig eláll (bár nálam néha olyan gyorsan fogy,a hogy egy-egy tepsi kisül)
https://www.instagram.com/p/Bu68008APO1/