2019. júl 16.

Cheddar sajtos keksz

írta: olahildi
Cheddar sajtos keksz

Hozzávalók:

  • 300 g cheddar sajt
  • 450 g liszt (én teljes kiőrlésű tönkölyliszttel szoktam)
  • 250 - 300 g vaj - hidegen, kockára vágva
  •  csapott kanál őrölt bors, esetleg egy kis cayenne bors, ha szereted a pikáns dolgokat
  • 1 tk só
  • 2 tojás + 1 tojássárgája (kis tojásoknál van hogy nem veszem ki az utolsó fehérjét)

 

Elkészítés:

  • a sajtot lereszelem
  • hozzákeverem a lisztet, sót és borsot
  • amikor már egynemű a keverék belegyúrom a vajat
  • amikor morzsás állagú, mehetnek bele a tojások
  • csak addig gyűrjuk, amíg összeáll, ne melegedjen fel lehetőleg teljesen, mert akkor picit törékenyebb a süti
  • formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű rudakat, amiket folpack-ba tekerve minimum egy éjszakára tegyünk a hűtőbe (de ha egy napig áll, az sem árt neki)
  • a rudakat vágjuk fel kb 0,3 - 0,4 cm-es karikákra
  • 190 - 200 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (kb. 15 - 20 perc alatt)

 

Dobozban tárolva elvileg sokáig eláll (bár nálam néha olyan gyorsan fogy,a hogy egy-egy tepsi kisül)

https://www.instagram.com/p/Bu68008APO1/

Szólj hozzá

sóskeksz Ildikonyha cheddaroskeksz